zoomed
preview
preview
preview
transparent_layer
db-images/cms/banner/img/l2_v355700_958_728_90-1.jpg

Scholl Glas
GEWE-therm® sun with Suncool HP 70/40

stylepark-id: 60.7330.00012

GEWE-therm® sun with Suncool HP 70/40

01 product description

Product description

In order to create a coherent expression and interlink the buildings, AART architects and Søren Jensen Consulting Engineers has developed a sophisticated façade construction of steel, glass and aluminium based on triangles in different geometric expressions where all design elements are designed individually.
The characteristic feature of the Culture Yard is, in fact, the transparent façade that enclose the old shipbuilding yard and gives a glimpse of the historic buildings. The façade gives the Culture Yard an intriguing identity where the distinctive steel elements of the construction are used as a reference to the area's original function as a shipyard.

Furthermore, the façade has an environmentally friendly function, as the south facing parts of the façade is covered with perforated aluminium plates that provide shade during the day. In this way, the perforated aluminium plates ensure a healthy indoor climate and reduce the energy demand for cooling.
To avoid the sunlight overheating the light-flooded foyer and glass corridors, AART architects, Søren Jensen Consulting Engineers and the window manufacturer SCHOLLGLAS have also installed approx. 4.700m² of GEWE-therm® sun solar protection glass in various formats.

The Cave and the Pyramid
The Cave and the Pyramid are examples of how the design, function and construction form a whole. The Cave is designed as a hanging auditorium that protrudes 15 meters out of the building above the main entrance, thus providing a dramatic effect and, at the same time, a protective roof above the guests when they arrive at the Culture Yard. The Pyramid protrudes 9 meters out of the eastern building and is an extension of the architectonic lines of the façade. The
extension of lines forms a horizontal pyramid shape, resulting in the name the Pyramid.

Throughout the project, it has been a major engineering challenge to ensure the bearing capacity and stability of the cantilevered elements without using pillars that reduce the free passageway in the light-flooded foyer and glass corridors.
Regarding the design of the Cave, the problem has been solved by developing and integrating two vast V-shaped steel frames that carry each side of the cantilevered auditorium. One of the steel frames has been particularly complex to design, as it is built into an existing building.
Regarding the design of the Pyramid, AART architects and Søren Jensen Consulting Engineers has developed a triangular steel lattice structure that follows the façade's aesthetic expression. The Pyramid is anchored to the building by a fixed support from a similar construction on the building's gable.

3D modelling
All the design elements are based on several engineering calculations, and the Culture Yard has throughout the development process been modelled and refined by using advanced 3D engineering and design software. Only in this way, AART architects and Søren Jensen Consulting Engineers have been able to optimise the building and fulfil the original architectural vision without
compromising the bearing capacity.
The entire building has thus been designed and modelled in 3D, which during the planning process has been essential for the design of the many unique assemblies and components. Furthermore, the highly complex assemblies have been printed on a 3D printer to ensure the best possible basis for the tradesmen to do their job during the construction phase.

Nominated for international award
Thanks to the daring façade of glass, steel and aluminium, the Culture Yard has been nominated in two categories for the Structural Awards 2011, one of the world's most prestigious engineering awards. The Culture Yard is nominated in the category "Art or Entertainment Structure" and in the category "Commercial or Retail Structures". The Structural Awards ceremony takes place on 18 November 2011 in London.

All images: The Culture yard, Helsingør/DK - Photo credits: Adam Mørk
Architect: DAART architects, Aarhus/DK
Description: DAART architects, Aarhus/DK

02 Material Properties


form  
form
plain (closed)

03 Tags

Architecture, Featured Project, Public Spaces, Scholl Glas Articles, Scholl Glas Products

04 Articles about Scholl Glas

Culture Yard in Helsingør by AART Architects

Culture Yard in Helsingør by AART Architects

› To the article
Honeycomb structure and color effects – Reykjavík’s new concert hall by Henning Larsen Architects and Studio Olafur Eliasson

Honeycomb structure and color effects – Reykjavík’s new concert hall by Henning Larsen Architects and Studio Olafur Eliasson

› To the article
Yellow, pointed and reflecting

Yellow, pointed and reflecting

The Riverbank House by David Walker Architects is located directly at the Thames in London. A great number of special glass systems by Schollglas have been integrated into both the building's shell and interior construction. The project is presented as a new reference of the company Schollglas at BAU 2011 in Munich.

› To the article
› Show all articles

05 Glossary

climate facade, glass facade, composite facade, facade, climate facades
addthis