top
Enjoying an unlimited view - Villa Överby by John Robert Nilsson Architects
von | 6/18/2011

In the archipelago region off the coast of Stockholm, Swedish architect John Robert Nilsson has dreamed up a holiday home that breaks with all clichés of the typical Swedish "stuga". The building's layout, a simple rectangular form, is clearly structured into a private and a common area. There are no doors; instead the space is partitioned by floor-to-ceiling walls, positioned perpendicular to one another. The open-plan living area flows into a sand-lime brick patio, which boasts a fireplace that is shielded from the wind and a pool that seems to run into the ocean below. The north-facing side of the villa is kept in matt black, while the other three outside walls have a glass finish. The innovative laminated glass panes on the façades, which come with a built-in, invisible heating system (e-glass), are a particularly attractive feature. The electronically controlled glass from Quantum Glass ensures enhanced visual and thermal comfort indoors and solves problems of visibility, which may arise as a result of condensation or snow.

www.jrn.se
www.quantumglass.com

Villa Överby by John Robert Nilsson, Stockholm, Sweden | All photos © Åke E:son Lindman

Products