top
From milk store to multipurpose venue
10/29/2013

Located in the greater Regensburg area, the village of Barbing used to be dominated by farming. Following changes to the local road network, the town officials were keen to give their village square a new look that would lend prominence to the pleasant atmosphere of the location. After the through traffic had been rerouted, a pan-European competition was launched for the makeover of the square, which saw architect Bernd Bornschlegel from “querluft” architectural firm and landscape architect Josef Garnhartner come out tops.

For the redesign of the square and the new build, the winning pair opted for a modern formal idiom that nonetheless references the region’s architectural style. To add spatial definition to the square, they replaced the dilapidated old milk store building with an eye-catching and attractive cuboid structure made of sand-lime bricks, which boasts a tailor-made folding wall from Solarlux. Specifically, the folding elements were clad with pre-weathered sheet copper to emphasize the building’s extraordinary character and open up a whole range of individual uses.

Designed as a multipurpose venue, the structure serves as a festival stage when open and a storeroom when closed. Moreover, the floor slab is elevated to provide additional seating in the square. For concerts the individual wing elements can be pushed back entirely on both sides, opening up a comfortable stage, and providing a seamless link between interior and exterior.

The multipurpose venue was built in conjunction with redesigning of the market square. Photo: © Solarlux
The multipurpose venue was built in conjunction with redesigning of the market square. Photo: © Solarlux
The simple, reduced formal idiom and the contrast in the materials lends the unadorned building a special note. Photo: © Solarlux
Pre-weathered sheet copper was used for the Solarlux folding elements instead of glass. Photo: © Solarlux
Thanks to the folding wall from Solarlux the multipurpose building serves both as a festival stage and a storeroom. The wing elements can be pushed back entirely on either side. Photo: © Solarlux
Clear, definitive lines and an unobtrusive view of the church were among the specifications outlined in the competition brief. Photo: © Solarlux

Products

Printed catalogue

Please fill in the form to request a printed catalogue.

Estimate

Please fill in the form.

Download

Dateiformat Bezeichnung Größe Download
PDF Datenblatt XYZ 356kb
PDF Datenblatt 123 1356kb
DWG-3D Modell 656kb
DWG-2D Querschnitt 256kb