top
No Picnic Office in Stockholm by Elding Oscarson Architects
9/22/2011

Creating offices for such design-conscious clients was, so the architects say, as ambitious a task as it was fun. The office had to have space for a generous working zone, a lab for prototypes, a showroom, several project rooms and a generously dimensioned area for face-to-faces with clients.

A 19th century building complex in the very heart of the Swedish capital proved ideal to meet these spatial requirements. The premises were last used as showrooms and before that to train police while in another part of the complex housed the stables for the police horses. The buildings are subject to stringent preservation orders, something that strongly influenced planning and above all realization of the project. "In fact every new hole drilled in a wall had quite literally to be approved by the authorities first," the architects recall. Nevertheless, they insisted on first tearing out all internal partitioning in order to be able to develop a customized spatial concept.

In the large office room, the building's 'skeleton' was left exposed and in the long and deep training room, a metal wall was inserted the full length of one side, with window sections that close flush onto it. From the recreation room you look through a large window at a conference table. The visual fun with the metal mirrors in connection with the glass surfaces intensifies the sense of depth.

www.eldingoscarson.com

The new office of the Swedish design agency NO PICNIC in Stockholm, designed by Elding Oscarson | All photos © Åke E: son Lindman
The new office of the Swedish design agency NO PICNIC in Stockholm, designed by Elding Oscarson | All photos © Åke E: son Lindman

Products