top
Retreat and dialog
4/9/2011

The Cologne studio JSWD Architekten integrated a place to which to retreat, the "Raum der Stille" in the new ThyssenKrupp development in Essen. It is intended for use by guests and the employees of the campus. Creating an homogeneous impression, the walls and floor are made of the same material, namely a smooth plaster in a white hue, which produces a slight marble effect. The interior wall cladding of a cube hovering in the middle of the room provides a contrast. These surfaces, which are only perceived when one steps beneath the cube, boast a shimmering finish comprising finger-shaped, spliced , titanium shingles about 30 centimeters long. In order to heighten the impact of the cladding, LED lighting highlights the titanium surfaces. Furthermore, a ceiling in the cube, likewise illuminated with LEDs, makes the room appear infinite.

The "Raum der Stille" is open and has furniture that can be moved around. The floor and the stools distributed throughout are intended to serve as seating. The religious atmosphere alone encourages a calm, quiet demeanor. The room is nonetheless intended to be a place where people congregate and promote dialog between each other.

JSWD ARCHITEKTEN | Chaix & Morel et Associés

The new ThyssenKrupp Development in a view from the outside. The project is a joint draft of JSWD ARCHITEKTEN | Chaix & Morel et Associés | All photos © Ardex Company
The new ThyssenKrupp Development in a view from the outside. The project is a joint draft of JSWD ARCHITEKTEN | Chaix & Morel et Associés | All photos © Ardex Company
Here the fine titanium spindles dressing the inside of the cube like a bristly mesh
and there the walls and floors covered in a white, slightly marbled, smooth mineral plaster by Ardex