transparent_layer
db-images/cms/banner/img/l2_v354557_958_728_90-1.jpg
Browse: First Back
of 419 Forward End
Haus S in Wiesbaden by Christ-Christ Architekten
11 January 2012
The construction task at hand is one that is increasingly at the heart of urban development today: How to deal with unused flat roof space? One solution is to turn them into real estate on which an independent edifice is then placed. Valuable land for development can thus be gained by using roof space, and creating ever more denser urban areas in this way. And this confronts architects with the issue of how to tackle the existing built structures.

In the present case, the latter was a bungalow built by Wiesbaden-based interior designer in the 1960s for himself and his family. The new owners, a couple with two children, found they needed more space and therefore decided to expand the existing building. The result: the house was completely modernized, converted, and a new storey added. The new ensemble was designed by Wiesbaden architectural duo Christ-Christ.

In order not to overly impair the character of the existing building when adding the additional storey, three individual volumes were set on the roof, which projects out well over the bungalow below – the triad are connected in a light and airy manner by a glass corridor. In this way different outdoor areas arose between the three: an almost natural meadow complete with a small apple tree in the southwest, a calm, stone-covered courtyard with a coastal pine in the north, and a roof-top terrace in the east, next to which a magnolia was planted. One of the volumes is the parent's bedroom, complete with walkthrough wardrobe and bathroom. The two others: a working space and a living space. The ground floor has largely been liberated of dividing walls and built-in structures, such that the living area now extends almost across the entire footprint. The open-plan kitchen has been positioned in the very middle of the zone. This level also houses the children's rooms, bathroom and clothes area. There is a guest bedroom and a separate apartment in the basement. The use of treble glazing boasting heat insulation, thick insulation for the rooftop structures, and complete insulation of the existing edifice mean that the new building has an optimal energy balance.

www.christ-christ.cc

Open air cinema on the roof
The connecting passage between the working spaces is made of profiled glass by Pilkington with integrated translucent thermal insulation of Wacotech
Tiles from Royal Mosa, spots by Modular
Floor-level shower system Poresta Slot by Illbruck
House S in Wiesbaden, designed by Christ-Christ architects | All photos © Thomas Herrmann, Stuttgart
Bathtub and Washbasins from Duravit
View of the atrium: sliding windows from Schüco
Kitchen and hood from Bulthaup
addthis
Systems
Mosa Tiles: Size 75 @ Stylepark
Mosa Tiles
Size 75
Mosa Design Team
Duravit: 2nd floor Vanity basin small @ Stylepark
Duravit
2nd floor Vanity basin small
Sieger Design
bulthaup: Exhaust Systems @ Stylepark
bulthaup
Exhaust Systems
Bulthaup Design
Pilkington: Optiwhite @ Stylepark
Pilkington
Optiwhite
SIMONSWERK: TECTUS @ Stylepark
SIMONSWERK
TECTUS
Modular: Thub Metal ceiling with LED Module @ Stylepark
Modular
Thub Metal ceiling with LED Module
illbruck: Floor-level shower system Poresta Slot @ Stylepark
illbruck
Floor-level shower system Poresta Slot
Dornbracht: JustRain Overhead rain-shower spray system @ Stylepark
Dornbracht
JustRain Overhead rain-shower spray system
Sieger Design
Wacotech: TIMax GL/LT, Waiblingen @ Stylepark
Wacotech
TIMax GL/LT, Waiblingen
Schüco: ASS 70.HI lift-and-slide system @ Stylepark
Schüco
ASS 70.HI lift-and-slide system
Duravit: 2nd floor Tube built in @ Stylepark
Duravit
2nd floor Tube built in
Sieger Design