top
The installation by Jung highlights all of flat switch LS 990’s fundamental aspects for its 50th anniversary: its geometrical shape, touch by human users, its movement and the response this elicits in the form of light and sound in the space.
The installation by Jung highlights all of flat switch LS 990’s fundamental aspects for its 50th anniversary: its geometrical shape, touch by human users, its movement and the response this elicits in the form of light and sound in the space.
Photo: Henrik Schipper © Jung.de
The installation by Jung highlights all of flat switch LS 990’s fundamental aspects for its 50th anniversary: its geometrical shape, touch by human users, its movement and the response this elicits in the form of light and sound in the space.

STYLEPARK SELECTED IMM COLOGNE 2018 AT MAKK
A classic turns 50

Jung is celebrating the LS 900 with a very special installation forming part of the “Stylepark Selected” exhibition at Museum of Applied Arts Cologne.
by Anna Moldenhauer | 1/19/2018

“Play to the gallery” is the title of the installation by Jung on view at Museum of Applied Arts Cologne parallel to the imm cologne until January 21, 2018. The presentation highlights all of flat switch LS 990’s fundamental aspects for its 50th anniversary: its geometrical shape, touch by human users, its movement and the response this elicits in the form of light and sound in the space. The installation was devised jointly by Jung and four Master’s students at Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur: Sarah Gmelin, Marielle Kanne, Mona Makebrandt and Marisa Spieker.

“Play to the gallery” is the title of the installation by Jung on view at Museum of Applied Arts Cologne parallel to the imm cologne until January 21, 2018.
“Play to the gallery” is the title of the installation by Jung on view at Museum of Applied Arts Cologne parallel to the imm cologne until January 21, 2018.
Photo: Henrik Schipper © Jung.de
“Play to the gallery” is the title of the installation by Jung on view at Museum of Applied Arts Cologne parallel to the imm cologne until January 21, 2018.

Follow the light

The interactive elements interpret the system of a smart home in its fundamentals: Visitors activating the switch positioned at the center are prompted to follow a band of light. The visitors’ movement then triggers the function of a camera, as well as a progression of sounds. In a final step the photograph taken in a long exposure and documenting the activity from a bird’s-eye perspective may be forwarded by email. The students and Jung worked together with French sound artist Stéphane Clor in creating the ambient soundscape. The result of this work is a harmonious sequence of sounds and tones that underline the installation’s playful character. Strong orange and azure blue further point to the large range of colors in which the classic switch is available, which is inspired by the colors used by Le Corbusier.

The project realized with Jung gave the students the opportunity to gain experience on the working steps required in such an undertaking and to rise to the challenge that lies in implementing a concept. This is not the first project the manufacturers of electronic installation and building systems technology have realized together with students: “We are always open to cooperation with university students, because they are tomorrow’s architects,” explained Jung’s Nicole Heptner. The installation will be expanded by further interactive elements for the upcoming Salone del Mobile in Milan: Play equipment such as a swing, seesaw and carousel are to be presented in their form and function as interpretations of the diversity of the switch series. “Play to the gallery” will be open for interactive experiences at the Jung showroom at Via Statuto 16, Brera from April 17 to 22.

The interactive elements interpret the system of a smart home in its fundamentals: Visitors activating the switch positioned at the center are prompted to follow a band of light.
The interactive elements interpret the system of a smart home in its fundamentals: Visitors activating the switch positioned at the center are prompted to follow a band of light.
Photo: Henrik Schipper © Jung.de
The interactive elements interpret the system of a smart home in its fundamentals: Visitors activating the switch positioned at the center are prompted to follow a band of light.
The installation was devised jointly by Jung and four Master’s students at Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur: Sarah Gmelin, Marielle Kanne, Mona Makebrandt and Marisa Spieker.
The installation was devised jointly by Jung and four Master’s students at Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur: Sarah Gmelin, Marielle Kanne, Mona Makebrandt and Marisa Spieker.
Photo: Henrik Schipper © Jung.de
The installation was devised jointly by Jung and four Master’s students at Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur: Sarah Gmelin, Marielle Kanne, Mona Makebrandt and Marisa Spieker.
The visitors’ movement triggers the function of a camera, as well as a progression of sounds. The photograph is taken in a long exposure and documenting the activity from a bird’s-eye perspective.a
The visitors’ movement triggers the function of a camera, as well as a progression of sounds. The photograph is taken in a long exposure and documenting the activity from a bird’s-eye perspective.a
Photo: "play to the gallery" © Jung.de
The visitors’ movement triggers the function of a camera, as well as a progression of sounds. The photograph is taken in a long exposure and documenting the activity from a bird’s-eye perspective.a