top
DIA – Dittel Architekten combined for the japan Restaurant "Enso Sushi and Grill" in Stuttgart dark wood with earth tones, brass and warm light.
DIA – Dittel Architekten combined for the japanese Restaurant "Enso Sushi and Grill" in Stuttgart dark wood with earth tones, brass and warm light.
© DIA – Dittel Architekten
DIA – Dittel Architekten combined for the japanese Restaurant "Enso Sushi and Grill" in Stuttgart dark wood with earth tones, brass and warm light.

Classical Japan in Baden-Württemberg

For the Stuttgart Restaurant “Enso Sushi und Grill” DIA – Dittel Architekten serve up Japanese restraint coupled with European seating.
by Anna Moldenhauer | 8/23/2017

A restaurant offering fusion cuisine with Japanese and European influences can also play with these influences in its interior design: In their design for “Enso Sushi und Grill” in Stuttgart, DIA – Dittel Architekten combine dark woods with earthen tones, brass and warm light. On entering the restaurant guests can choose between four different seating options. Those seeking intimacy will make for the area to the right of the entrance. Guests can enjoy their food in privacy here in niches framed by oak, slightly raised by a platform and fitted with high backrest cushions.

The left-hand side of the restaurant is dominated by a long counter and standalone tables. In the rear part of the restaurant, by contrast, you can dine at low tables seated on floor cushions. The architects have combined typical delicate Japanese decoration elements with partitions of light wooden slats and subtle decorations for the counter and niches with steel and brass in a consciously minimalist manner. Wood is the prevailing material in the room and with its attractive feel lends a warm contrast to the clear lines. Finally, in order to achieve pleasant acoustics despite the many smooth surfaces, the architects have introduced sound-absorbing padded walls and a noise-absorbent ceiling – after all, people want to be able to talk easily while eating.

The seating areas at the entrance offers with high back cushions an undisturbed enjoyment of the Asian specialties.
The seating areas at the entrance offers with high back cushions an undisturbed enjoyment of the Asian specialties.
© DIA – Dittel Architekten
The seating areas at the entrance offers with high back cushions an undisturbed enjoyment of the Asian specialties.
For an open communication the guest room provides a long counter and standalone tables.
For an open communication the guest room provides a long counter and standalone tables.
© DIA – Dittel Architekten
For an open communication the guest room provides a long counter and standalone tables.
The soundproofed seating areas near the wine cellar offer a further possibility to retreat.
The soundproofed seating areas near the wine cellar offers the possibility of retreating.
© DIA – Dittel Architekten
The soundproofed seating areas near the wine cellar offers the possibility of retreating.
In the rear part of the restaurant you can dine at low tables seated on floor cushions.
In the rear part of the restaurant you can dine at low tables while sitting on floor cushions.
© DIA – Dittel Architekten
In the rear part of the restaurant you can dine at low tables while sitting on floor cushions.
For the lighting, DIA - Dittel Architekten decided to use Vibia 's striking LED pendant lamps "Match".
For the lighting the architects decided to use Vibia's striking LED pendant lamps "Match".
© DIA – Dittel Architekten
For the lighting the architects decided to use Vibia's striking LED pendant lamps "Match".
Floorplan Restaurant Enso Sushi and Grill in Stuttgart
© DIA – Dittel Architekten

Products